Week van de valpreventie Soest

Week van de valpreventie 2022: Kom je ook ?

Jaarlijks belanden ongeveer 103.000 ouderen op de spoedeisende hulp (SEH) veelal als gevolg van een val. De gevolgen van een val kunnen heel groot zijn.

Zorgverleners in Soest organiseren samen met SWOS en een aantal andere organisaties een informatiemarkt over het voorkomen van vallen. Deze markt is interessant voor alle oudere inwoners van Soest, voor mantelzorgers én voor zorgverleners.

Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld duizeligheid, bloedarmoede, artrose of minder goed zien. Een val kan ook veroorzaakt worden door de omgeving zoals een natte vloer, slechte verlichting in huis, gebrek aan de juiste hulpmiddelen.

Drie misverstanden die we meteen naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.
a) Vallen hoort bij nu eenmaal bij het ouder worden. Onjuist!
Veel valongelukken zijn te voorkomen.
b) U valt zomaar. Is dat zo? Is dit echt de eerste keer dat u valt?
Ga samen met een deskundige na hoe u loopt (goed schoeisel, juiste hulpmiddelen).
c) Als oudere kan ik beter blijven zitten. De tegeltjes wijsheid “Rust roest” klopt nog steeds. Minder bewegen verhoogt juist het risico op vallen. Kom uit uw stoel en beweeg. Er zijn vele mogelijkheden. Komt u er zelf niet uit? Vraag hulp bij uw therapeut of bij een van de twee beweegmakelaars (beweegmakelaar@swos.nl).

Bent u een oudere inwoner van Soest of betrokken bij de zorg voor een oudere? Kom dan naar de informatiemarkt. Dat kan op maandagochtend 3 oktober tussen 10.30 en 12.00 uur of donderdagmiddag 6 oktober tussen 14.00 en 15.30 uur. U vindt de markt in sportcomplex Beukendal (Beukenlaan 47 in Soest).

Meer informatie of vragen? Mail naar info@elzis.nl.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Deze site gebruikt alleen technische en analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees meer