Week van de valpreventie Soest

Veilig blijven bewegen – Week van de valpreventie 2023

Jaarlijks belanden ongeveer 103.000 ouderen op de spoedeisende hulp (SEH) veelal als gevolg van een val. De gevolgen van een val kunnen heel groot zijn.

Zorgverleners in Soest organiseren samen met gemeente Soest, SWOS en een aantal andere organisaties een informatiemarkt over het voorkomen van vallen. Deze markt is interessant voor alle oudere inwoners van Soest, voor mantelzorgers én voor zorgverleners.

Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld duizeligheid, bloedarmoede, artrose of minder goed zien. Een val kan ook veroorzaakt worden door de omgeving zoals een natte vloer, slechte verlichting in huis, gebrek aan de juiste hulpmiddelen.

Drie misverstanden die we meteen naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.
a) Vallen hoort bij nu eenmaal bij het ouder worden. Onjuist!
Veel valongelukken zijn te voorkomen.
b) U valt zomaar. Is dat zo? Is dit echt de eerste keer dat u valt?
Ga samen met een deskundige na hoe u loopt (goed schoeisel, juiste hulpmiddelen).
c) Als oudere kan ik beter blijven zitten. De tegeltjes wijsheid “Rust roest” klopt nog steeds. Minder bewegen verhoogt juist het risico op vallen. Kom uit uw stoel en beweeg. Er zijn vele mogelijkheden. Komt u er zelf niet uit? Vraag hulp bij uw therapeut of bij een van de twee beweegmakelaars (beweegmakelaar@swos.nl).

Op maandag 2 oktober van 14.30 tot 16.00 uur en op donderdag 5 oktober van 14.30 tot 16.00 uur organiseren gemeente Soest en stichting ELZIS een informatiemarkt. Natuurlijk wilt u, ook na uw 60ste, vitaal en veilig blijven bewegen. Maar hoe? Wat zijn de valkuilen? Wat kunt u zelf doen? Laat u voorlichten tijdens één van de inloopmomenten in de Week van de valpreventie. U vindt de markt in sportcomplex Beukendal (Beukenlaan 47 in Soest).

Meer informatie of vragen? Mail naar info@elzis.nl.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Deze site gebruikt alleen technische en analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees meer