Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in Soest

Voelt u zich moe, lusteloos of heeft u gezondheidsklachten en bent u ontevreden over uw gewicht? Bent u toe aan verandering, maar niet het zoveelste dieet? Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is dan misschien iets voor u.

Wat is een GLI?

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas en helpt u bij gedragsverandering. Een gezonde leefstijl is voor iedereen helpend, maar voor mensen met overgewicht of obesitas soms des te meer.

Een GLI is een programma dat u begeleidt naar een gezondere leefstijl. U krijgt advies en intensieve begeleiding door een diëtist, fysiotherapeut of leefstijlcoach. Zij begeleiden u met het aanleren van:

 • Een gezond eetpatroon
 • Gezonde eetgewoontes
 • Gezond bewegen
 • Herkennen van persoonlijke valkuilen/triggers
 • Herkennen van stress/ontspanning
 • Gezonde leefstijl

Het doel van een GLI is om op die manier een gezonde levensstijl te bevorderen en te behouden.

Een GLI heeft een duur van 2 jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding. Het aantal groepsbijeenkomsten en individuele sessies kan variëren per programma.
In Soest zijn verschillende mogelijkheden om met een GLI te starten.

Voor wie is een GLI bedoeld?

Niet iedereen met overgewicht of gezondheidsklachten komt in aanmerking voor een GLI. Je komt in aanmerking voor de GLI als je 18 jaar of ouder bent en

 • een BMI hebt tussen 25 en 30 in combinatie met een grote buikomvang (≥ 88 cm voor vrouwen; ≥ 102 cm voor mannen) of
 • een BMI hebt vanaf 25 én met een verhoogd risico op een of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2 of
 • een BMI hebt vanaf 30 (ook met ‘normale’ buikomvang).

Daarnaast is het belangrijk dat u voldoende gemotiveerd bent om het complete GLI-programma van 24 maanden te doorlopen.

Wanneer wordt een GLI vergoed vanuit het basispakket?

Er bestaan diverse GLI-programma’s. Een programma kan vergoed worden door de zorgverzekeraar als het vermeld staat op de website van Loket gezond leven van het RIVM. Raadpleeg altijd eerst uw zorgverzekeraar voor de vergoedingsvoorwaarden.

Een GLI kan aangeboden worden door leefstijlcoaches, diëtisten, fysiotherapeuten of oefentherapeuten. Zij kunnen individueel de GLI verzorgen, maar ook samenwerken en gezamenlijk de GLI aanbieden.

Wanneer kom je in aanmerking voor een GLI-programma

U kunt via uw huisarts of praktijkondersteuner vragen of u in aanmerking komt voor deelname aan een GLI. Als door de huisarts of praktijkondersteuner is vastgesteld dat u in aanmerking komt voor deelname dan wordt er een verwijzing geregeld. Tijdens het GLI-programma blijft de huisarts betrokken doordat resultaten regelmatig worden teruggekoppeld en zo nodig kan er, met uw toestemming, aanvullend overleg plaats vinden.

“Deelname aan de GLI heeft voor mij zoveel betekent. Ik ben niet alleen wat afgevallen, maar ik zit zoveel lekkerder in mijn vel en ik heb veel meer energie.”

GLI in Soest

In Soest kunt u kiezen uit twee verschillende GLI-programma’s; SLIMMER en CooL

SLIMMER
Bij het SLIMMER programma worden deelnemers begeleid in het verbeteren van hun voedingspatroon, leefstijl en bij het bewegen. Dit gebeurt via groepslessen, individuele contactmomenten en evaluatiebijeenkomsten. Onderwerpen die aan bod komen zijn: voeding, bewegen, slaap, stress en ontspanning. Als deelnemer bepaalt u uw persoonlijke doelen en houdt u te allen tijde de regie over uw eigen proces. De begeleiding wordt uitgevoerd door een diëtist(-leefstijlcoach) en fysiotherapeut(-leefstijlcoach).

Kijk voor meer informatie op: www.nogslimmer.nl

CooL (Coaching op Leefstijl)
CooL is niet het zoveelste dieet, maar het omvat veel meer. Tijdens dit programma CooL werk je samen met je CooL-coach en andere deelnemers toe naar een (een) gezonde leefstijl. Behalve voeding en bewegen komen hierbij ook hoe je slaapt en omgaat met stress aan bod. Jij als deelnemer staat aan het roer. Je kiest zelf waar- mee je aan de slag gaat en hoe je dit doet.

Kijk voor meer informatie op: www.leefstijlinterventies.nl of www.leefstijlsoest.nl

Hoe nu verder?

Komt u in aanmerking voor een GLI? Dan is er een aantal verschillende mogelijkheden.

>> U wilt graag eerst meer weten over de verschillende programma’s:

 • Informatiebijeenkomst; vier keer per jaar organiseren we vanuit Elzis een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over beide programma’s, ervaringen van deelnemers en kunt u informatie krijgen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut en een leefstijlapotheker.
 • E-mail; er is een algemeen e-mailadres; gli@elzis.nl, waar u terecht kunt met uw vragen.

Via de website van SLIMMER en CooL; zowel SLIMMER als CooL hebben uiteraard een website waar u meer kunt lezen over de programma’s. Hier vindt u ook de contactgegevens van zorgverleners en leefstijlcoaches.

>> U weet al welk programma u wilt gaan doen:

Neem contact op met uw huisarts en vraag een doorverwijzing. Via de huisarts komt de doorverwijzing in principe direct bij het betreffende programma en dan wordt er contact met u opgenomen. Uiteraard kunt u dat zelf ook doen.

Voor SLIMMER neemt u contact op met gli@elzis.nl
Voor CooL neemt u contact op met info@leefstijlsoest.nl

Informatieavonden

De informatiebijeenkomsten vinden plaats op de volgende data:

 • Donderdag 6 juni 2024 van 19.00-20.00 uur
 • Dinsdag 17 september 2024 van 19.00-20.00 uur
 • Woensdag 11 december 2024 van 11.00-12.00 uur
 • Maandag 10 maart 2025 van 19.00-20.00 uur

De informatiebijeenkomst worden gehouden in Zorgplein Soest, aan het Dalplein 61.

U bent van harte welkom!
U kunt zich aanmelden voor deze informatiebijeenkomst via gli@elzis.nl

Deze site gebruikt alleen technische en analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees meer