500_logo-iph

Positieve gezondheid, wat kan ik er mee?

Het gonst in Soest van berichten over Positieve Gezondheid. ELZIS heeft er een werkgroep voor in het leven geroepen, de gemeente is er mee bezig in het kader van het Preventieakkoord. Maar wat kan ik er mee?

We spraken met een van de beweegmakelaars in Soest en haar cliënt. Aan de hand van drie vragen leer je er meer over. Lees hier meer (leestijd: 1 minuut)

Voor de cliënt: Vrouw van 55 jaar met lichamelijke en geestelijke klachten

 • Met welk doel kwam u in aanraking met deze zorgverlener? Oftewel waarom bent u bij deze zorg/hulpverlener?
  Ik heb last van meerdere lichamelijke en geestelijke klachten. Ik wil fitter worden en een sport vinden die bij mij past, misschien ook iets afvallen. Kortom: ik wil graag beter in mijn vel zitten.
 • Weet u nog bij welke vraag u dacht: het roer gaat om, ik kan het?
  Op een gegeven moment vroeg de beweegmakelaar aan mij wat ik er zelf aan kan doen. Welke kleine stapjes kan ik zelf zetten? Toen dacht ik: Ik wil het zelf doen! Ik kan het zelf doen! Ik neem regie over mijn eigen leven.
 • Wat is er volgens u bij uzelf verandert?
  Ik ben gestart met zwemmen en wandelen. Daar geniet ik enorm van. Ik heb de stap naar de diëtiste genomen en nu lukt ook het afvallen.

Voor de zorgverlener: Beweegmakelaar Aangepast Sporten (maakt dagelijks gebruik van de tool/gespreksvoering “Mijn positieve Gezondheid”)

 • Waarom dacht je juist bij deze cliënt aan positieve gezondheid?
  Mevrouw heeft al (heel) veel trajecten doorlopen. Door gebruik te maken van het spinnenweb van “mijn Positieve Gezondheid” kon ik mevrouw goed uitleggen dat het gaat om het maken van kleine stapjes. Stapjes die mevrouw zelf maakt. Mevrouw beslist zelf waarmee ze aan het werk gaat.
 • Welke vraag stelde je waarbij je zag/ervaarde: daar is de opening voor verandering?
  Toen ik de vraag ‘wat wil je graag gaan doen om je beter te gaan voelen?’ wist mevrouw gelijk dat ze graag wilde gaan zwemmen of gaan aqua-gymen. Hiermee is alles in gang gebracht. Vanaf dat moment voert mevrouw voorzichtig de veranderingen door.
 • Wat is er volgens jou verandert?
  Mevrouw wandelt wekelijks met plezier. Daarnaast zwemt mevrouw trouw. Het zetten van kleine stapje werkt. Het heeft haar ook geholpen om de gang naar de diëtiste te vinden. Al die kleine stapjes samen maken mevrouw blij en ik zie dat het nu echt beter gaat met haar.

Wil je meer weten over positieve gezondheid? Wil je misschien de basis cursus volgen? Stuur een berichtje naar info@elzis.nl.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Deze site gebruikt alleen technische en analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees meer