interview-welzijn-op-recept

Lees hier hoe huisarts Van Olden het samenwerken met de welzijnscoach heeft ervaren

In april van dit jaar werd praktijk De Bundeling bezocht door een enthousiaste Welzijnscoach die ons het receptenblok van “Welzijn op Recept” overhandigde en daarbij uitleg gaf over dit concept.

Inmiddels zijn de Welzijnscoaches bij alle huisartsprakijken in Soest en Soesterberg langs geweest en is het voor de huisartsen, POH-S, POH-GGZ, fysiotherapeuten en assistentes mogelijk om patiënten een “Welzijn op Recept” te geven. Vanaf het begin af aan hoorde ik al enthousiaste reacties van collega’s; wat fijn om een aanspreekpunt te hebben voor problemen die niet altijd op medisch gebied opgelost kunnen worden! En hoe fijn is het om de patiënt te kunnen verwijzen naar een Welzijnscoach die het dan verder oppakt en samen met de patiënt gaat kijken wat mogelijk is wat bij de patiënt past. Zo’n centraal aanspreekpunt bestond nog niet in Soest, dus we zijn er heel blij mee.

Natuurlijk was het spannend of er veel verwijzingen zouden komen en of het succesvol zou zijn. Ik begreep van de Welzijnscoaches dat er veel verwijzingen binnenkomen. Bij rondvraag aan de huisartsen hoorde ik ook al enthousiaste reacties.
Als voorbeeld noem ik een bericht dat ik onlangs van een collega huisarts kreeg: ‘Patiënt die net half jaar met pensioen was. Kwam op spreekuur in verband met somberheid. Dit bleek te berusten op nutteloos gevoel en verveling. Toen vrijwilligerswerk ter sprake kwam klaarde hij op. Hij wist alleen niet waar dit te vinden. Ik heb hem naar Welzijn op Recept verwezen. Patiënt was heel blij.’

Een ander voorbeeld in mijn eigen praktijk: Een man kwam bij mij met zijn verloofde uit Colombia. Zij voelde zich wat verloren in Nederland. Ze wilde graag Nederlands leren spreken, maar had onvoldoende geld voor een talencursus. Via Welzijn op Recept kwam zij in contact met een Spaanstalige leraar die haar op vrijwillige basis wat Nederlandse lessen wilde geven.

Ik hoop dat er nog veel verwijzingen naar Welzijn op Recept volgen. Indien we een paar maanden verder zijn, kunnen we misschien samen met de Welzijnscoaches een overzicht laten zien van de verwijzingen en het vervolg!

Nienke van Olden

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Deze site gebruikt alleen technische en analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees meer