FemkeTerpstra-Dietist-leefstijlcoach

Een kijkje in de keuken bij Diëtisten Midden Nederland

“Darmklachten worden regelmatig gezien als iets dat erbij hoort. Totdat het je leven gaat beheersen. Diarree-explosies en stinkende windjes zijn geen dingen waar mensen graag over praten. Schaamtegevoelens bij sociale gelegenheden en soms zelfs angst voor ‘een ongelukje’. De huisarts kan uiteindelijk verwijzen naar de MDL-arts. Onderzoeken wijzen echter vaak niets uit.

Medicamenteuze behandeling, probiotica, psylliumvezels en andere symptoombestrijders kunnen verlichting bieden maar nemen de oorzaak niet weg. Stress kan klachten verergeren maar is zelden de enige oorzaak. Vaak zijn patiënten met PDS overgevoelig voor een of meer triggers in de voeding. Het is een zoektocht. Een tijdje lactosevrij of bijvoorbeeld glutenvrij eten helpt meestal niet omdat er meerdere triggers kunnen zijn. Een eliminatiedieet biedt uitkomst. De ontwikkelingen op het gebied van voeding en darmklachten hebben de afgelopen 10 jaar een vogelvlucht genomen. Het FOFDMAP-arm dieet is een speciaal dieet ontwikkeld voor mensen die vermoedelijk overgevoelig zijn voor bepaalde suikers. Mensen die dit dieet hebben doorlopen zijn soms ook geholpen met enzympreparaten. Handig voor etentjes en vakanties.

Omdat PDS vaak complexe problematiek is kan een diëtist helpen de juiste stappen te volgen. Ik start zelf vrijwel nooit met een ingewikkeld dieet. Vaak geven een aantal persoonlijke adviezen over voeding, leefstijl en mindfulness al voldoende verbetering. Het is vooral belangrijk om de klachten goed uit te vragen. Hoe ziet de defecatie eruit? Hoe ruikt deze? Is er sprake van gasvorming? Ook laat ik mensen een eet- en klachtendagboek bijhouden. Klachten kunnen echter 1 of 2 dagen later optreden wat het ingewikkeld maakt. Het kan 4 weken tot een paar maanden duren voordat het juiste eetprogramma is gevonden. Ik had laatst een meneer op mijn spreekuur met vreugdetranen in zijn ogen. Voor het eerst sinds lange tijd hoefde hij niet meer te leven met hevige buikpijn. Hij zat zo veel beter in zijn vel. Deze momenten maken ons werk mooi!”

Femke Terpstra, Diëtist & leefstijlcoach

Spreekuurlocaties Dietisten Midden Nederland in Soest:
Huisartsenpraktijk De Linde – MC De Bundeling – Apotheek Wolverlei
www.dietistenmiddennederland.nl – 06 15 17 38 30

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Deze site gebruikt alleen technische en analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees meer